Valley Street Residence In Berkeley, California

Baran Studio Architecture made the Valley Street house on a traditional Berkeley street, sitting right by an old train line that can nonetheless be observed from above. Paying homage to the land’s earlier use, the architecture hints at elements of the rail line’s machine traits, while smoothly integrating into the surrounding neighborhood.

Valley-House-Baran-Studio-Architecture-2

Corrugated metal starts on the roof and wraps down one side of the property that faces the former railway.

Valley-House-Baran-Studio-Architecture-3

The front of the house falls a lot more in line with traditional property forms with its pitched roof line.

Valley-House-Baran-Studio-Architecture-4

The open interior is wrapped in white walls, dark floors, and black accents, mimicking that of a massive, open train station.


Valley-Residence-Baran-Studio-Architecture-5

Lots of windows keep the inside filled with organic light.

Valley-Home-Baran-Studio-Architecture-6

1 wall in the kitchen is covered with chalkboard paint adding a entertaining, creative element to the space, specially for youngsters.

Valley-Home-Baran-Studio-Architecture-7 Valley-Property-Baran-Studio-Architecture-8 Valley-Residence-Baran-Studio-Architecture-9

Pictures by Peter Lyons.