APPAREIL Architecture Completes A Residence Renovation In Montréal

By Magaly • 4 hours ago

EQUINOXE Residence is a private residence renovated by APPAREIL architecture.

It is located in Montréal, Canada.


EQUINOXE Residence by APPAREIL architecture (1)

EQUINOXE Residence by APPAREIL architecture (2) EQUINOXE Residence by APPAREIL architecture (3) EQUINOXE Residence by APPAREIL architecture (4) EQUINOXE Residence by APPAREIL architecture (5) EQUINOXE Residence by APPAREIL architecture (6) EQUINOXE Residence by APPAREIL architecture (7) EQUINOXE Residence by APPAREIL architecture (8) EQUINOXE Residence by APPAREIL architecture (9) EQUINOXE Residence by APPAREIL architecture (10) EQUINOXE Residence by APPAREIL architecture (11)

EQUINOXE Residence by APPAREIL architecture:

“The firm APPAREIL architecture opted for a minimalist, uncluttered and Nordic style for the renovation of a common Montreal duplex, and ecological components and all-natural light have been place forward to meet the requirements of its residents.

The original building was selected for its huge backyard as effectively as for its prime location near the city center and public transport, which was perfect for the green life-style of its new owners. Urban integration, sustainable supplies and simplicity had been the main suggestions for the transformation of the location, which was entirely redesigned by architect Kim Pariseau and her group.

The firm first converted two dwellings into a single single family members house. The front of the residence has been modernized with a sober and basic facade, in order to respect the usual shape and style of this standard duplex and to blend nicely in with the other homes in the neighborhood. The customers also wanted vast living locations and a great luminosity, and APPAREIL opened up the floor strategy to generate airy rooms. Large sliding doors and windows had been added at the back of the house, where the kitchen and dining space are now located, supplying a nice continuity inside/outside.

APPAREIL played with different levels and volumes in order to define the space into separate zones with no adding partitions. The living area, situated at the center of the ground level, was sunken about 16 inches compared to the rest of the principal floor, giving a certain frame to the space and an inviting really feel. A dual-level was designed to enhance the light coming from an existing skylight the upper floor is now an open and spacious mezzanine, where glass partitions have been employed to establish a visual connection with the ground floor. The staircase, now a great focal point, was developed with glass railings to enable the light to pass through the various levels.

Bioclimatic research had been completed with a certified consultant prior to the renovations. The insights gained, such as influx of natural light and heat intake, helped to rethink the space accordingly and to have a optimistic impact on the developing overall performance. The polished concrete floor was selected primarily for ecological causes it reflects light and gives an intriguing thermal mass by storing heat from the sun, which is an important asset particularly in winter. The new high efficiency walls supply a reduction of heating and cooling costs. Additionally, a unique focus was offered to the use of regional supplies. The staircase, some of the flooring and the custom created built-in furnishings are all produced from ash from the province. The front facade of the home was covered in brick made of recycled elements, while the back is clad with Eastern white cedar, one more tough material from the location.”

Images by: Francis Pelletier

HomeDSGN has received this project from our WeTransfer channel. Architects and interior designers are welcome to submit their work for publication.

CATEGORIES: Home • Interior Design and style

TAGS: APPAREIL architecture • Bathroom • Bedroom • Bookshelf • Canada • Contemporary Interior Design • Decorative Accessory • Dining Area • Glass Walls • Kitchen • Landscaping • Living Room • Montreal • Rug • Staircase • Submitted • Wall Decor • Wood Floors • Wood Walls