Noe Valley House By IwamotoScott Architecture

Located in San Francisco, California, this contemporary residence was designed in 2016 by IwamotoScott Architecture.











Description by IwamotoScott Architecture

IwamotoScott designed this new ground-up house in the Noe Valley neighbourhood, as a speculative infill development for a builder in San Francisco whom we’;ve worked together with on several projects. The site is located on a steep street, but has a fairly level topography within the lot, newly opened up by the demolition of a dilapidated small house at the rear of the property. The subtly-angled facade design was created by adapting to different setbacks of the neighboring houses, and as a response to the downhill views to the east. Exterior materials include both stained clear cedar vertical boards alternating with blackened spacer boards, aluminum windows with clear cedar casing, and cast-in-place concrete site work.

The house is organized around both a lightwell and stairwell at its center. The lightwell is positioned to responds to an existing light-well of the neighboring house, bringing in natural light and views to the sky. Situated at the heart of the house, the lightwell and stairwell act together as a spatial hinge between living/dining and kitchen/family on the main living level, and between kids’; and parents’; bedrooms on the upper sleeping level. Bedrooms and bathrooms on the next level up also flank the central lightwell and stairwell, which culminates onto a roof deck on the top level, with panoramic views of San Francisco and the Bay.

The lower level has an in-law unit behind the garage, opening into the rear yard. The main living level is entered via a front stoop, and houses living, dining and kitchen, with an open family room facing the rear yard.

Photography courtesy of IwamotoScott Architecture

Visit IwamotoScott Architecture